Gäst i en annan atelje.

Jag har de två senaste fredagarna återvänt till Kävesta Folkhögskola för att som gästlärare denna gången undervisa i konsten att måla modell. Lite nervöst känns det att möta en grupp vetgiriga och kreativa ungdomar. Efter en inledning med prat och beskrivande ritande på tavlan så kände jag att de var med på mina ideèr. Redan efter den första långa ställningen med den förkylde modellen Felix så kan jag se var eleverna står i sina försök att fånga den mänskliga kroppens uttryck med färg. Här fins ämnen till framtida konstnärer, utan tvekan.
Efter förmiddagsfikat lossnar det och när vi kommer ner på kortare tider blir det ännu bättre bilder. Det är ju inte för att jävlas med eleverna och stressa dem, som vi drar ner tiden , utan för att de skall fatta snabba beslut och inte fastna i detaljer. Den avslutande serien med tre tvåminutersställningar resulterade i mycket bra bilder, det sa jag till mina elever vid genomgången och det tyckte också Felix och han har ju sett många mer eller mindre lyckade försök.
Nu var både jag och eleverna trötta efter denna intensiva konsentration och jag dessutom hungrig. Det känns bra att få komma ut och träffa dessa unga ambitiösa elever som kontrast till mitt ensamarbete i min ateljè.

Frejas Frön

I går lördag vernissage på konsthallen i Hallsberg, ett utmärkt rum att visa konst i, grattis Hallsbergs kommun vilken var representerad med både kommunalråd och kultursekreterare för att se vad tre damer från Södermanland åstadkommit. Grafik, måleri och skulptur stod på programmet, klurigt, vackert och tänkvärt kan man sammanfatta det hela med och det sammanfaller också med publikens reaktioner. Publiken var för övrigt ovanligt stor denna vårsäsongsstart.
Mitt i utställningen rymde jag till Galleri Örsta för att se James Bates omtalade utställning som delas mellan länsmuseet i Örebro och Örsta. Några bilder från Örsta på Tvärsnytt föregående kväll såg mycket intressanta ut och jag började fundera på mitt eget måleri och var jag står, tvivel kommer smygande, värdelöst, gammalmodigt osv.
Det var skönt att konstatera att TV-bilderna nog var, i förhållande till verkligheten, aningen "vackrare". Massor av färg på träskivor, bearbetade med verktyg av olika slag, inga stadgande ramar på baksidan så att skivan håller formen, problematiskt för tänkta köpare tror jag. En och annan riktig "pärla" och några blomsteruppställningsliknande bilder som gränsar till "hötorg" tycker jag. Det beundransvärda i det hela är att orka igenom hela denna serie, jag saknar den frigjorda formen som fanns i bilden på vernissagekortet vilken i verkligheten var en av "pärlorna". Det skall bli mycket intressant att se den andra delen av utställningen på länsmuseet.
I morgon äntligen måndag, jag tror mig veta vad jag skall göra med en av mina stora, sist målade bilder för att den skall" lyfta" till en högre höjd, efter behandlingen med min nyinköpta stålspackel. slut  ---------

Vernissage

Fredag kväll och vernissage på Örebro konsthall med originalbilderna från Rådhusets julkalender. Javisst, originalen är ju mycket bättre, med sina rätta mått och närheten till dem på konsthallens väggar. Träffade också två trevliga damer från den redovisningsbyrå som sponsrat min bild och så klämde jag ett par utsökta snittar som haft sin hemvist i Odensbacken av alla platser.
När man sett så många bilder så blir man sugen att skapa igen, lördag eftermiddag går jag lös på stor vit yta med spackel ock kniv, man blir något modigare med färg och dessa verktyg tror jag. Nu handlar det inte om något finlir utan att skapa en yta med struktur och liv. Drygt halva bilden håller fortfarande på söndag förmiddag, ska omarbeta överdelen i morgon måndag, den är för "vacker, "jag önskar mej lycka till den spännande veckan som kommer. 

Första måndag 2011

Jag har idag satt ben på min varg, ja inte på vargkroppen utan på plattan han står på så att han kom upp i lämplig åskådarhöjd och det blev bra tycker jag. Tänk om Romulus inte tagit livet av sin bror Remus utan tvärt om, hade då Rom hetat Rem i dag? Försökte måla på eftermiddagen på en liten dukbit men det ville sig icke, nytt försök i morgon. Övergår till att försöka ändra på säkerheten i datorn vilket visar sig inte vara så lätt för en som hamnade i datorernas värld ganska sent i livet, men man lär så länge man lever ------- slut.

RSS 2.0